
Veien til det gode arbeidsliv
Det er ikke alle som utfører et oppdrag på vegne av samfunnet når de er på jobb. Men det gjør de i ROM Eiendom. Hver dag.
Det summer og klirrer i kantina i femte etasje i Schweigaards gate 23, der ROM Eiendom, NSBs konsernledelse og administrasjonen i de øvrige NSB-selskapene holder til. Gjennom de høye vinduene ser man hele Barcode-rekka reise seg. Det er bare ett av mange byutviklingsprosjekter i regi av ROM. Per i dag har rundt 9000 mennesker sitt daglige virke i Barcode, og nærmere 700 bor og lever der. Innenfor vinduene sitter noen av dem som hver eneste dag jobber med å realisere visjonen om å skape bedre byrom der mennesker møtes. En visjon som også inneholder et samfunnsoppdrag: ROM skal bidra til å møte befolkningsveksten ved å bygge tettere og smartere nær kollektivknutepunkter, slik at den urbane hverdagen blir mest mulig kortreist for flest mulig. Hvor mye betyr det indre liv og miljø i ROM for jobben de ansatte gjør der ute?
– Jeg jobber i stab og er en del av støtteapparatet for dem som er «der ute». Nettopp derfor er det viktig å ha forståelsen av hva ROM er og hvordan organisasjonen fungerer. Slik kan jeg legge best mulig til rette for dem som er i frontlinjen, sier IT-rådgiver Tore Håsæther. Han har jobbet i NSB-konsernet i en mannsalder. Han startet i elektroavdelingen allerede i 1974, og har vært en del av eiendomsvirksomheten omtrent siden starten i 1989.
Det givende samfunnsoppdraget
Like lenge har ikke prosjektsjef Connie Nyhaven vært i bedriften. Likevel er det allerede gått åtte år siden hun ble trigget av en annonse som tilbød jobb hos «Norges beste knutepunktutvikler ».
– Som utdannet landskapsarkitekt med arealplanlegging som hovedfelt er jeg svært interessert i byutvikling. Det å kunne påvirke utviklingen av byene våre, bidra til å gjøre dem miljøvennlige og levende, er noe jeg brenner for, sier hun. Ved siden av henne sitter kollega Tore Arntzen. Han er regiondirektør for Nord- Norge og Sør/Vest-Norge, og har normalt sitt tilholdssted i Trondheim. Men han er stadig innom hovedkontoret i Oslo – som nå, under det kvartalsvise fellesmøtet. Han falt for samfunnsoppdraget til ROM da han valgte å forlate Forsvarsbygg for tre år siden.
– Det å jobbe i spenningsfeltet mellom forretning og forvaltning, er interessant. På den ene siden er det vår oppgave å bidra til at flere velger å reise kollektivt, blant annet ved å sørge for et godt tilbud og bra service til de reisende. På den andre skal vi være kommersielle og generere et overskudd. Rammebetingelsene er en sentral del av suksessen vår. Selv om vi er en statseid bedrift, har vi et godt og viktig handlingsrom gjennom å være et aksjeselskap. Noe som gjør ROM unikt, er at porteføljen vår er spredt utover hele landet. Vi er til stede og utvikler sentrale knutepunkt i flere byer, som Stavanger, Bergen og Trondheim, påpeker regiondirektøren. Han blir supplert av prosjektsjef Nyhaven:
– ROM er kanskje enda mer synlig ute i regionene enn her i hovedstaden – og det vi gjør får ofte stor oppmerksomhet. I Stavanger, for eksempel, skal vi bygge ut Paradis, noe som har ført til stort engasjement og mange diskusjoner lokalt, sier hun.
Stor grad av trivsel
Interessante prosjekter, spennende arbeidsoppgaver, gode kolleger, stor grad av frihet og høy kompetanse i bedriften. Det er noe av det som fremheves når ROMs 94 ansatte selv skal beskrive hva som gjør arbeidsplassen deres til et godt og attraktivt sted å være. Stikkordene kommer de med i den årlige medarbeiderundersøkelsen, som også for 2015 hadde svært gode resultater – og hvor hele 98 prosent av medarbeiderne deltok.
– For meg er den høye svarprosenten symptomatisk for kulturen i ROM: Folk er vant til å levere. Får en ROM-medarbeider en oppgave, blir den gjort, sier HR-direktør Kristin Boge Benth. Selv om det alltid er forbedringspotensial, kan hun trygt konstatere at de ansatte trives på jobb. Så er spørsmålet om det gode miljøet internt er viktig for jobben de gjør ute?
– Jeg velger å snu på spørsmålet og si at det vi gjør der ute er viktig for miljøet internt. Det at vi bygger nye bydeler og sørger for trygge og levende skysstasjoner, gjør at våre ansatte føler de bidrar med noe viktig til samfunnet. Vi har et samfunnsoppdrag som alle er med på, og det er viktig for mange. Videre har vi en verdibasert ledelse, altså legger vi vekt på både det sosiale og det faglige i tillegg til det økonomiske. Det, sammen med verdigrunnlaget vi har, er nøkkelen til hvordan vi oppfører oss mot hverandre, mener HR-direktøren.
Gjensidig viktige verdier
– Vi har det godt i ROM. Kulturen her er raus og åpen, sier Tore Arntzen. Connie Nyhaven er enig og setter pris på at det er høyt under taket i bedriften. – Dessuten har vi en uformell omgangstone, samtidig som vi er profesjonelle, påpeker hun. Og blir umiddelbart supplert av Tore Håsæther: – Vi kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre. Alle personer og funksjoner ses på som viktige; vi har hver vår rolle å spille ut.
Alle tre trekker frem arbeidsoppgavene i ROM som det viktigste for trivselen. Og den store graden av frihet som åpner for personlig og faglig utvikling.
Romslig. Offensiv. Miljøskapende. Det er de tre verdiordene til ROM. Tore Arntzen mener alle er like viktige: – Alle har betydning for ROMs suksess – som en trebent stol. Tar du bort det ene benet, faller stolen sammen. Vi skal være romslige i vår omgang med kunder og samarbeidspartnere. Vi skaper gode bymiljøer både sosialt og i miljøvennlig forstand. Og er vi ikke offensive, hjelper det lite å være romslige og miljøskapende.




